piątek, 6 kwietnia 2018

Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia



Pyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.
Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam
Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję

Składniki:
  • 375 g miękkiego masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • dodatkowo:
  • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g)
  •  dżem malinowy 
  • wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie miksujemy.
Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
Na gotujące mleko wlewamy miksturę jajeczną. Całość zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki, budyń gotujemy ok. 1 minuty.
Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Kolejno dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy, nie za długo,  do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 
Do kremu wsypujemy wiórki i startą czekoladę. Całość mieszamy łyżką.
Blaszkę (30x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/3 część kremu i równo rozsmarowujemy. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników. Ciastka smarujemy dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.






1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!