czwartek, 5 kwietnia 2018

Fasolka po bretońsku

Idealna na obiad, syta i smaczna! 


Składniki (na 3 porcje):
200 g suchej fasoli Jaś
120 g wędzonego boczku
125 g kiełbasy
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki krojonych pomidorów
sól 
pieprz
1-2 łyżki majeranku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe

Przygotowanie:
Suchą fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodę (tak mniej więcej 5-6 cm nad fasolką) i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.  Jeśli zajdzie potrzeba i woda się będzie wygotowywać to dolewamy. Po tym czasie wylewamy wodę i wlewamy świeżej (ok. 3-4 szklanek).

Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek co chwilę mieszamy, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger