środa, 4 kwietnia 2018

Musztardowiec



Liściaste i pikantne warzywo o lekkim musztardowym smaku jakim jest musztardowiec to wspaniały dodatek do wielu dań - sałatek, zup, past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego! 
 Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca.
 ODMIANY
Musztardowiec jest znany i popularny przede wszystkim w kuchni dalekowschodniej i indyjskiej, w których wykorzystywane jest od ponad 5000 lat. Pierwsze odmiany tego pikantnego warzywa znaleziono u podnóży Himalajów.

Występują odmiany o dużych, gładkich fioletowych liściach - Red Giant, Miike Giant oraz o grubych pędach - Kailaan a także odmiana Golden Streak, Golden Frill o zielonych, silnie postrzępionych liściach, Ruby Streak - delikatne, pofałdowane fioletowe liście z zieloną łodygą, Garnet Giant - czerwone, owalne liście z zieloną łodygą oraz Spicy Green - zielone karbowane liście o bardzo ostrym smaku.

SMAK MUSZTARDOWCA I JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy smak - delikatny musztardowy, lekko pikantny smak.

Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli.

Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie wykroić grube nerwy z dużych liści i odciąć łodyżki. Przeważnie takie liście wymagają obgotowania. Najczęściej liście dodaje się do sałatek z owocami, orzeszkami piniowymi, z serem pleśniowym lub miodowym dressingiem. Idealnie nadają się też do marynowania.

Kiełki musztardowca są dobrym dodatkiem do sałatek. Można je samemu wyhodować. Wystarczy je dłużej namoczyć, a następnie wyłożyć na gazę. Później przekładamy do zaciemnionego miejsca i podlewamy dwa razy dziennie wodą.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI WARZYWA
Warto wiedzieć, że liście musztardowca są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, który powinny spożywać kobiety w ciąży. Oprócz tego zawierają także sulforafan i dużo mikroelementów, m. in. fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy A, B i C.

 UPRAWA MUSZTARDOWCA W POLSCE

Coraz częściej musztardowiec można spotkać na polach uprawnych w naszym kraju.
Ma krótki okres wegetacji, wymaga słonecznego stanowiska i częstego nawadniania. Nasiona można siać już wczesną wiosną. Musztardowce należy systematyczne odchwaszczać ponieważ nie lubią chwastów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz