3 składnikowe klopsiki jaglane
Jeżeli smakują Wam moje klopsiki’la Ikea to te pokochacie miłością absolutną. Składają się z 3 głównych składników. Odkąd wymyśliłam na ten genialnie prosty przepis robię jego różne warianty, a to kaszę jaglaną zamieniłam na kuskus (no dobra, przyznaję nagotowałam za dużo i musiałam coś z nią zrobić), a to zamiast brokuła użyłam marchewki, a to pół na pół brokuł z marchwią i pietruszką. Najważniejsze to zachować proporcje. Oczywiście jak każdego typu klopsy możecie je bardziej rozpłaszczyć i zrobić burgery, albo upiec w całości w jednej dużej formie i mieć pieczeń.
Składniki na około 20 sztuk:
250 g suchej (nieugotowanej kaszy jaglanej)
1 brokuł
100-150 g nasion słonecznika
bajery: suszony/świeży koperek, łyżeczka soli, szczypta kurkumy, pół łyżeczki mielonej kozieradki
olej do smażenia/można też upiec – 20 minut w temp. 180 C
Przygotowanie:
Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować brokuł (ja zawsze gotuję warzywa w parowarze). Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Brokuła rozgnieść widelcem lub „tłuczkiem” do ziemniaków. Dodać ugotowaną kaszę, podprażony słonecznik i przyprawy.
Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią).
Nabierać dużą łyżką masę i uformować klopsiki. Smażyć 3 minuty z każdej strony.
Smażyć 3 minuty z każdej strony.
Smacznego!