kwietnia 04, 2018

Greckie szaszłyki z wieprzowiny

Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne. 


500g szynki lub łopatki wieprzowej
3 papryki: żółta, zielona, czerwona
3 małe cebule
po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu 
2 łyżki oleju

1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę w kwadraty, cebulę w krążki.
2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę. 
3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP