Dziękuje Adam za przepis, ten obiadek był pyszny.

piersi kurze

Przygotowanie nadzienia ( guacamole ) –  awokado przeciąć na pół. Wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. To samo zrobić z cebulką i pomidorem. Wszystko razem zagnieść widelcem, wlać sok z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie znowu sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Jak lubicie pikantne to można dodać pokrojoną drobno chili.

Piersi kurze

Przygotowanie mięsa –  piersi kurze oczyścić z błonek i tłuszczu. Każdą pierś przekroić na pół i w każdej naciąć w środku formując kieszonkę. Doprawić solą i pieprzem.

Do każdej kieszonki włożyć pastę guacamole i kostkę sera. Zawinąć plasterkami boczku. Rozgrzać patelnię, położyć kawałki mięsa. Położyć tak mięso, żeby leżało na patelni od strony gdzie jest są końcówki boczku. Jak już będzie mocno przyrumienione obrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć do momentu aż będzie boczek przypieczony. Na patelnię wlać odrobinę wody i zagotować. Wymieszać i wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy.

Piersi kurze

Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut.

Podawać  z ziemniakami, kaszą i warzywami.

Obiadek naprawdę pyszny.