kwietnia 03, 2018

Sałatka gyros.

Święta, święta i po świętach...
Dziś zrezygnuję z ciast bo zapewne macie ich dość na jakiś czas, dziś mam sałatkę którą zapewne znają wszyscy.
Oto moja wersja...


Składniki;
1 podwójna pierś z kurczaka
1 biała cebula
2 czerwone cebule
5 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 puszka ciecierzycy
5 liści z kapusty pekińskiej
przyprawa do gyrosa
majonez
ketchup
rukola

2 łyżki oleju

Przygotowanie;
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godz. Następnie mięso przekładamy na patelnię, smażymy mięso do miękkości. Odstawiamy aby wystygło. Na samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę.
W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso było na dole a kapusta z rukolą na górze. Chłodzimy, najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger