Pasztet z żurawiną

by - marca 31, 2018

W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć, że ten dodatek naprawdę sprawił, że pasztet jest wyjątkowy. Smakuje doskonale jako dodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem.

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 1 udko z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 3 jajka,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • sól i pieprz do smaku.

Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu.
Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe umyć i wrzucić do bulionu na 15 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Mięso dobrze wystudzić a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka i żurawinę. Dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez 1 godzinę. Wystudzić.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze