Pizza ” Valencia „

Rate this post

Pizza ” Valencia „

Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia 😉 Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad  po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska 😉 , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym  😉 Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . 

Składniki  na dwie pizze średniej wielkości :

ciasto :

  • 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg )
  • 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru

pozostałe składniki :

  • kilka plastrów salami
  • kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1-2 pieczarki
  • zielone krojone oliwki
  • sos do pizzy ( ja używam ketchupu z cukinii własnej produkcji – tutaj przepis )
  • szczypta suszonego oregano , bazylii  , tyle ile lubicie do smaku
  • tarty ser żółty  , dowolnego rodzaju

Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce 😉 )  .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii  lub innym pomidorowym mazidłem 😉 Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu ( grzałki góra i dół ) . Pieczemy do momentu , aż brzegi lekko zaczną brązowieć . Gotowe , podajemy na gorąco 😉 . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pizza ” Valencia „”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *