Składniki:
Spód:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 średnie jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Cytrynowy syrop:
- 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna
- około ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru
Krem:
- 150g sera mascarpone
- 100g białej czekolady
- 2 łyżki syropu cytrynowego
Wykonanie:
Spód (forma 24x24 lub
25x35cm):
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto
- ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem
- spód pieczemy na złoty kolor około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
- gotowy studzimy ale najlepiej zostawiamy go w blaszce żeby się nie połamał
Cytrynowy syrop:
- do garnka dodajemy wszystkie składniki czyli wodę, cukier oraz obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu
Krem:
- serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą
Wykonanie:
- zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z syropu
Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń