jajka w czyśćcu vel jajka sadzone w sosie pomidorowym, szakszuka

3369

składniki:
3 jajka
250-300 g passaty Jamar
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
oregano
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
2 -3 łyżki startego żółtego sera
natka pietruszki

wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy passatę, oregano, cukier oraz ocet balsamiczny, mieszamy. Cały czas podgrzewamy i mieszamy od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. mieszamy. Następnie w sosie robimy trzy wgłębiania, wbijamy do nich jajka, troszkę oprószamy solą i dusimy pod przykryciem, aż białka się zetną. Żółtka powinny być płynne. Posypujemy startym serem i dusimy do roztopienia. Zestawiamy z ognia posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy np. z pieczywem.



* wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here