piątek, 30 marca 2018

Mazurek wielkanocny

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy.

Składniki: 

SPÓD:
160 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
250 g mąki

MASA KAJMAKOWA:
150 g miękkiego masła
1 puszka masy kajmakowej
*ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel :) ale nie dużo

Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady:
2-3 tabliczki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

SPÓD:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie, wyrównujemy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15 minut na złoty kolor. Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia.

MASA KAJMAKOWA:
Miękkie masło ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową łyżka po łyżce, cały czas ubijając, a pod koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową masą smarujemy mazurek i na koniec dekorujemy.

PTASIE GNIAZDKA:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego o wąskiej końcówce (użyłam do tego rękawa z papieru do pieczenia) i "rysujemy" gniazda, co 2-3 warstwy wkładamy na 3-4 minut do zamrażarki by czekolada się schłodziła i ponownie wyciągamy i polewamy dalej czekoladą do pożądanej wielkości. Takie gniazdka możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy dodać jajka czekoladowe, bukszpan co wolicie :)

Bazie zrobiłam również z roztopionej czekolady oraz płatków migdałowych.  

1 komentarz:

  1. Jako, że całkiem niedawno były święta to faktycznie tego ciasta nie mogło zabraknąć na stole. Ja zrobiłam jeszcze pierwszy raz muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ z wykorzystaniem mieszkanki wedlowskiej. Szczerze to nawet nie wiem kiedy zniknęły one ze stołu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger