Ogórkowy wielkanocny królik

Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Mogą się nią zajadać nie tylko dzieci.

Ogórkowy wielkanocny królik z pastą jajeczną

  • 7 grubych plastrów ogórka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • szczypta soli
  • pieprz

Do ozdoby:

  • 3 ziarna pieprzu
  • cienki szczypiorek
  • pomidor
  • sałata

Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 łyżki majonezu, pokrojony drobno szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.

Ogórka wężowego szorujemy porządnie i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy je na talerzu tworząc kształt królika. Plasterek tworzący uszy przekrawamy na pół. Na każdym kawałku ogórka układamy łyżeczkę pasty jajecznej. Na koniec dekorujemy naszego królika robiąc mu oczy i nosek z ziarenek pieprzu, wąsy ze szczypiorku i usta z kawałka pomidora. Talerz możemy dodatkowo ozdobić sałatą i szczypiorkiem.

Na Wielkanoc polecam też:
Jajka faszerowane pieczarkami
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie)
Wielkanocne buraczki z chrzanem
Domowy zakwas na żurek 
Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) 
Sałatka makaronowa z brokułem
Ciasto pleśniak
Szybka i prosta szarlotka 

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz