piątek, 30 marca 2018

Idealny biszkopt do tortów! - jasny

Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy! 


Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką cukru. W trakcie ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier zwykły i waniliowy.

Do ubitej piany dodajemy żółtka, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec przesiewamy do masy mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą najlepiej szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

Przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem na spodzie, boków nie smarujemy niczym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 35 minut - do suchego patyczka.

Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. 


Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam do wzięcia udziału. Link do konkursu TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger