Babka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :).
Składniki- powinny być w temperaturze pokojowej:
4 jajka
200 g masła
skórka z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER:
cukier puder
gorąca woda
odrobina soku z cytryny
Do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia.
Do większej miski dodajemy jajka, cukier i ubijamy na jasną, gęstą i puszystą masę (przez ok. 10 minut). W międzyczasie dodajemy cukier waniliowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy lukrem i posypujemy np. płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz