Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE W SOSIE CURRY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Śledzie w sosie curry.

Przepis na śledzie w aksamitnym sosie curry.


    Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor.
    Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na  śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.

Jak zrobić śledzie w sosie curry - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.


      Absolutnie rewelacyjne śledzie w sosie curry, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Oto składniki i przyprawy na śledzie w sosie curry.  

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W SOSIE CURRY:

  • 300g filetów śledziowych a'la Matias
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 płaska łyżka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę
  • 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)
  • sól i cukier do smaku
  • świeże listki ziół do dekoracji
  • chrupiące pieczywo do podania

Śledzie w curry przepis

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI W CURRY


Krok 1.
Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki.

Krok 2.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy.

Krok 3.
Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.

Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną.


Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger