Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu.

tarta

Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na małe kawałki, poodcinać łodyżki. Zostawić tylko kwiaty brokuła. Brokuł zmielić w malakserze, tyle żeby uzyskać konsystencję kaszki manny. Do zmielonego brokuła dodać jajka, mleko, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty parmezan. Dokładnie wymieszać składniki.

Wykonanie w thermomix ciasta na spód

  • do naczynia miksującego dodać ser parmezan, ząbek czosnku, zmielić obroty 6, 4 sek. gdyby było mało czasu to przedłużyć
  • wyjąć ser z naczynia
  • do naczynia włożyć kwiaty kalafiora, zmielić obroty 5, czas 5 sekund
  • dodać parmezan, jajka,wymieszać, obroty 4, czas 3 sek
  • reszta jak niżej

Blaszkę posmarować oliwą i dodać masę z brokuła. Przygnieść, również formując boki. na tak przygotowane ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolką i zostawić ciasto do ostudzenia.

tarta

Wykonanie nadzienia – na patelni obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć tak długo aż zmięknie, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Zdjąć patelnię z ognia wlać mleko i wymieszać. Dodać pokruszoną drobno fetę i potarty ser. Wylać masę na podpieczone ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 190 C przez 30- 40 minut.  Masa jest gotowa gdy po naduszeniu powierzchni poczujecie konsystencją zgęstniałej galaretki. Wyjąć z piekarnika i zostawić tak aż zgęstnieje.

tarta

Wykonanie nadzienia w thermomix

  • obsmażyć na patelni pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje
  • do naczynia miksującego dodać  mleko, jajka, sól, zmiksować, obroty 3,5, czas 1 minutra
  • dodać ser feta i parmezan, zmiksować obroty 5, czas 4 sekundy
  • dodać obsmażone grzyby,posiekaną natkę pietruszki, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5 sekund
  • reszta jak wyżej.

Bardzo dobre wegetariańskie danie. Ja zabierałam sobie tartę do pracy na lunch.

Smacznego.