Jajka faszerowane pieczarkami

Ten przepis dostałam od przyjaciół rodziny. Jest on bardzo prosty, ale wart wykonania. Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują.

Takie jajka można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. Jajka faszerowane pieczarkami

  • 5 jajek
  • 5 pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Oddzielamy żółtka od białek.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rumiano. Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki, cebulkę oraz żółtka jajka rozdrabniamy nożem. Mieszamy z majonezem. Farsz można jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku. Połówki białek napełniamy farszem. Gotowe!

Na Wielkanoc polecam też:
Ogórkowy wielkanocny królik
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie)
Wielkanocne buraczki z chrzanem
Domowy zakwas na żurek 
Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) 
Sałatka makaronowa z brokułem
Ciasto pleśniak
Szybka i prosta szarlotka 

 

4 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz