Babki ponczowe | Mienta blog
Babeczki i muffiny, Świąteczne

Babki ponczowe

Od dawna miałam ochotę wypróbować babki ponczowe. Aby nie zaczynać od eksperymentów i postanowiłam wykorzystać gotowy przepis. Padło na przepis Pawła Małeckiego –>KLIK. Wprowadziłam jednak trochę zmian. Zamiast rodzynek wykorzystałam czereśnie namoczone w winie, a zamiast margaryny dodałam masło.  Zrezygnowałam z kremu cytrynowego, natomiast wykorzystałam wanilię, świeże maliny i miętę.

Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :)

babki ponczowe 1 - Babki ponczowebabki ponczowe 2 - Babki ponczowe

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 4 jajka
  • 120 g masła
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • 50 g czereśni bez pestek namocznych w winie

poncz:

  • 300 ml wody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 300 ml białego wina wytrawnego

dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego
  • maliny
  • mięta

babki ponczowe 3 - Babki ponczowebabki ponczowe 4 - Babki ponczowebabki ponczowe 5 - Babki ponczowe

Do miski przesiewamy mąke i robimy w niej zagłębienie.

Drożdże ucieramy z cukrem i wlewamy do mąki, wraz z ciepłym mlekiem.

Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem.

Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i wyrabiamy ciasto.

Dodajemy masło, skórkę z pomarańczy, odsączone czereśnie i dalej wyrabiamy.

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte przekładamy do silikonowej lub natłuszczonej formy na babki.

Pieczemy je w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka i zrumienienia).

Upieczone studzimy na kratce.

Wodę zagotowujemy z cukrem, a gdy orzestanie parować dodajemy wino.

babeczki nakłuwamy wykalaczką i pojedynczo przekładamy do ponczu, aby całe nasiąknęły.

Dżem przekłądamy do rondelka i podgrzewamy aż się rozpuści.

Za pomoca silikonowego pędzelka smarujemy nim babki.

Dekorujemy je malinami i miętą.

Smacznego :)

babki ponczowe 6 - Babki ponczowebabki ponczowe 7 - Babki ponczowe

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj