środa, 28 marca 2018

Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich

Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i nieco smakiem przypomina sernik. Ciasto jest lekkie i delikatne o konsystencji pianki. Świetnie smakuje z owocami... w mojej ulubionej wersji są to brzoskwinie 💜







Źródło

Składniki (blaszka 36/24,5):
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
żółtka 6 szt,
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka,
masło lub margaryna 250 g,
sól szczypta,

masa:
białka 6 szt,
jogurty greckie 1200 g,
cukier 1 kopiata szklanka,
budynie waniliowe 2 opakowania,
sól szczypta,

dodatkowo:
brzoskwinie 1 puszka,

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą i masłem. Siekamy nożem, a następnie dodajemy po jednym żółtku i  zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki. 
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy jogurty greckie i delikatnie mieszamy łyżką. Brzoskwinie odsączamy na sitku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto i pieczemy przez 50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim ciasto na 30 min. 
Smacznego😊

4 komentarze: