środa, marca 28, 2018

Drożdżowa babka wielkanocna

Babka na Wielkanoc z rodzynkami

Nie ma Świąt Wielkanocnych  bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 100 g rodzynek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże pokruszyć do miski,wsypać łyżkę cukru i rozetrzeć,aż powstanie pasta.Dodać do letniego mleka,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.Dodać żółtka i całe jajka i starannie wymieszać.Mąkę przesiać do miski,dodać rozczyn,maślano-jajeczną masę i szczyptę soli.Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200º C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjąć,polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.









6 komentarzy:

  1. No właśnie mnie naszło na babkę już teraz od czytania tych wszystkich przepisów, więc upiekłam na zeszłą niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak mam, jak się naogladam to później wszystko naraz bym zjadła

      Usuń
  2. Uwielbiam babkę i chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie masz wyjścia, musisz naprawić piekarnik i wziąć się do pieczenia ;-)

      Usuń
  3. to wygląda tak pięknie i smacznie że ślinię się do ekranu:D obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger