wtorek, 27 marca 2018

Zajączek Wielkanocny

Pyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta. Smakuje rewelacyjnie!


Zajączek Wielkanocny

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka (dowolny)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2 plasterki szynki
  • jajko
  • pieprz


Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić w malutką kosteczkę, tak samo postąpić z szynką. Wyłożyć na tuńczyka, przyprawić. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć drugą formę zajączka, jednak powiększając go o ok. 0,5-1 cm z każdej strony. Nałożyć na pierwszą część z dodatkami i docisnąć w pustych miejscach widelcem. Jajko roztrzepać. Pędzelkiem rozprowadzić po zajączku. Ze skrawków ciasta zrobić oczko i wąsy.

Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam! 






 Po sytym daniu często czujecie wzdęcia i uciski w brzuchu? Mam teraz na to sposób! Serdecznie polecam Espumisan Max- wyrób medyczny CE, który skutecznie eliminuje te niedoskonałości! Wystarczy jedna tabletka, by poczuć ulgę! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz