wtorek, 27 marca 2018

Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli


W zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella.  W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier. 
Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała. 
Piekłam w formie 2 litrowej.



Będziecie potrzebować:
150 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju o neutralnym zapachu
210 g cukru do wypieków
3 jajka (w temperaturze pokojowej- białka i żółtka osobno)
175 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
otarta skórka z dwóch limonek
 sok z dwóch limonek
Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt.
Następnie cały czas miksując dodawać powoli olej. 
Masa powinna być puszysta i jednolita. 
Dodać skórkę z limonek i sok. Następnie przesianą mąkę i zamieszać do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki. 
Piec w nagrzanym piekarniku- 170 stopni  około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i studzić na kratce
Lukier królewski (Royal icing)
1 białko o wadze 40 g
440 g cukru pudru
1 łyżka soku z limonki 
Do lukru królewskiego używam białek pasteryzowanych (można użyć białek w proszku) Jeśli używacie świeżych, należy jajko dokładnie umyć.
Wszystkie produkty włożyć do miski miksera i na wolnych obrotach ucierać. Trwa to około 15 minut. Lukier powinien być gęsty lekko rozpływać się. Jeśli jest za gęsty dodajcie kilka kropli soku z cytryny, jeśli za rzadki dodajcie cukru pudru. 
Upieczoną babkę polać lukrem królewskim i posypać pistacjami. Powodzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz