wtorek, 27 marca 2018

Świąteczna babka z mango, kardamonem i galaretką


W poszukiwaniu babki idealnej trafiłam na blog Moje Wypieki, który prezentował piękną babkę z mango.
Postanowiłam, że to właśnie ona będzie moją ozdobą tegorocznego stołu wielkanocnego, bo i pięknie wygląda i jest pyszna. 
Zmieniłam troszkę przepis i zakochałam się w niej.
Pan mąż również jak i koledzy z pracy- najwierniejsi testerzy  moich doświadczalnych wypieków. 
Babka prosta w przygotowaniu. Jest sprężysta i wilgotna. 
Koniecznie wypróbujcie.
Przepis jest na formę 2 litrową, lub keksówkę o wymiarach ok 26 x 11 cm, lub upieczcie w dwóch mniejszych. Babka pięknie rośnie więc nałóżcie ciasta do 2/3 wysokości formy.


Będziecie potrzebowali:
170 g masła
4 jajka (średnie lub 3 duże)
375 g mąki uniwersalnej 
140 g cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
420 puree z mango (użyłam gotowej pulpy z puszki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
 Na galaretkę 
150 g puree z mango 
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżki cukru
6 g żelatyny w proszku.
  Żelatynę zalać jedną łyżką wody i odstawić aby napęczniałą. Puree z mango podgrzać w garnuszku dodając cukier i cytrynę- zagotować, odstawić z ognia. Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek
Wykonanie:
Formy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem, następnie dodać jajka - jedno po drugim miksując dokładnie do połączenia (masa może się zważyć- nie przejmujcie się). 
Dodać wanilię i kardamon - zmiksować.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i pure z mango. Wymieszać szpatułką do połączenia. 
Przelać do przygotowanej foremki. 
Piec w nagrzanym piekarniku około 45-60 minut (w zależności czy pieczecie w jednej dużej formie, czy w dwóch mniejszych). Sprawdzajcie patyczkiem czy jest już gotowa.. 
Pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni następnie zmniejszyć do 170 stopni. 
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i po 10 minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.  
Wystudzoną babkę polać tężejącą galaretką. Powodzenia!

2 komentarze: