poniedziałek, 26 marca 2018

Ragu z kaczki


Jeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie ten przepis koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu.




Czas przygotowania: 15 minut + 2godziny gotowania
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 2 nogi z kaczki
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 250ml bulionu (szklanka)
  • 125ml czerwonego wina (połowa szklanki)
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka śmietany kremówki 30%
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Szczypiorek
  • Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente


Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem. Kiedy patelnia się nagrzeje obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i obsmażamy, pod koniec dodając posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy cynamon z mąką i podsmażamy około minuty. Wkładamy ponownie kaczkę i dolewamy wino, bulion, pomidory z puszki, zioła, cukier i liść laurowy. Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin, mieszając co jakieś pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz i delikatnie oddzielamy od kości. Umieszczamy ponownie na patelni, dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie gotujemy makaron zostawiając pół szklanki wody z makaronu.
Do sosu dodajemy makaron i gotujemy chwilkę. Jeśli sos okażę się zbyt suchy dolewamy wodę z makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem lub parmezanem. Smacznego.







1 komentarz:

Printfriendly