Mini serniczki wielkanocne

Na niedzielę palmową u mnie takie smakołyki. 
Kolorowe mini serniczki na zimno,bez pieczenia.











 400 g twarogu z wiaderka
200 ml śmietanki 36%
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 łyżki cukru pudru

Przygotować 12 foremek sylikonowych w kształcie babeczek.

1 cytrynową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku,wystudzić i porozlewać  do wszystkich foremek. Odstawić do stężenia.

Drugą cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić. 
1oo ml śmietanki ubić na sztywno,wymieszać z 1 łyżką cukru pudru i 200 g twarogu. Wlać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać używając miksera. Gotową masę porozlewać do foremek i odstawić do stężenia.

1 agrestową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku,wystudzić i porozlewać  do wszystkich foremek. Odstawić do stężenia.

Drugą agrestową galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić. 
1oo ml śmietanki ubić na sztywno,wymieszać z 1 łyżką cukru pudru i 200 g twarogu. Wlać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać używając miksera. Gotową masę porozlewać do foremek. 

Napełnione foremki pozostawić na kilka godzin w lodówce. 
Przed wyłożeniem serniczków na talerz należy każdą foremkę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. W ten sposób bez problemu serniczki odejdą od formy.

















Komentarze

Popularne posty