Domowa szynkowa

Kolejny mój wyrób z szynkowara,tym razem smaczna,pachnąca przyprawami domowa szynkowa.
 









 750 g szynki wieprzowej pokrojonej w dużą kostkę
350 g zmielonej szynki wieprzowej
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka cukru pudru
100 ml wody
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo mielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki żelatyny

W misce wymieszać mięso  mielone i kostkę.
Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić.
Masę mięsną przełożyć do woreczka,który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było pustych przestrzeni,woreczek związać,pozbywając się powietrza. Włożyć nasadkę oraz sprężynę,zamknąć szynkowar i włożyć na 24 godziny do lodówki.
2 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej by się ocieplił.
Wodę w garnku ogrzać do 80-85 stopni,włożyć maszynkę i parzyć 2 godziny. Należy pilnować temperatury wody (najlepiej za pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.
Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc). 
Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką.












Komentarze

Popularne posty