poniedziałek, 26 marca 2018

Domowy zakwas na żurek


Święta coraz bliżej i to jest już ostatni dzwonek, aby zrobić domowy zakwas na żurek. 
Aby przyśpieszyć fermentacje możecie użyć zakwasu chlebowego (zarówno pszennego jak i żytniego), lub można dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków  (polecam użyć tylko osobiście ukiszonych) Możecie też ukwasić żurek bez przyśpieszaczy, trwa to trochę dużej, około 5 dni.
Nie potrzeba wiele, podejrzewam że wszytko to posiadacie w kuchennej szufladzie ... no może nie we wszystkich kuchniach jest mąka żytnia. Mąkę żytnią dostaniecie prawie w każdym markecie. Najlepsza będzie ta grubo mielona o typie 2000, ale i 720 też się nadaje ( jest drobniejsza)


Będziecie potrzebowali: 
6 czubatych łyżek mąki żytniej
600 ml wody
4 ząbki czosnku
1 łyżeczkę kminku(opcjonalnie)
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego 
      i 
1 łyżkę zakwasu chlebowego żytniego (lub pszennego)
      lub 
1 łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty)
     lub 
jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba.

Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę i zamieszać. 
Dodać resztę składników. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.
Zaglądajcie do niego codziennie. Wystarczy zamieszać i obserwować. 
Kiedy zacznie pachnieć i w smaku stanie się kwaskowy znaczy że jest gotowy!. 
Ukiszony zakwas przelewam do mniejszych słoiczków i trzymam w lodówce. 
Do dzieła, czasu jest już nie wiele.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz