Przepis na zakwas gryczany na żurek, czyli zakwas bezglutenowy w 3 minuty

Przepis na zakwas gryczany na żurek, czyli zakwas bezglutenowy w 3 minuty

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy warto samemu zrobić zakwas na wielkanocny żurek, to już się nie zastanawiajcie tylko zróbcie 🙂

Tylko trzy składniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych.

A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku.

Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy za kilka złotych, ale najczęściej w plastikowej butelce i z różnymi, niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami, więc po co go kupować, jeśli można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Obierz czosnek i poprzekrajaj wzdłuż na połówki każdy ząbek.
  2. Wsyp kaszę do dużego słoja i zalej ją wodą mineralną.
  3. Wrzuć do słoja czosnek.
  4. Zamknij słój i odstaw go na 6-7 dni.
  5. Ugotuj później na tym zakwasie żur wielkanocny.

Składniki

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 główki czosnku
  • 1,5 l wody mineralnej

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 

2 komentarze

  1. Pingback: Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej – Eat Me Fit Me! :)

  2. Dziękuję za przepis. Zastanawiam się tylko czy zakwas po tygodniu powinien mieć specyficzny zapach (nie za przyjemny)? Nie wiem czy się nie zepsuł…

Dodaj komentarz