25 mar 2018

PULPECIKI ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM



Pulpeciki i kotleciki uwielbiane nie tylko przez dzieci i osoby na diecie. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Dziś zrobiłam zupełnie inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar w sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. 


SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: 

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego np.z indyka
  • 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 2 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka drobno posiekaną
  • 5 pieczarek
  • 1 papryka pokrojona w słupki
  • Sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki matki pietruszki
  • 250 ml kwaśnej śmietany np. 18%
  • Mąka ziemniaczana do panierki
  • Kasza lub ryż do podania

PRZYGOTOWANIE:

 Do garnka o grubym dnie wlewam ok 2 litrów wody, dodaję warzywa i kostkę rosołową, zagotowuję. 

Zmniejszam ogień a następnie dodajemy klopsiki otoczone w mące ziemniaczanej. 

Gotujemy ok 10-15 minut . Doprawiamy do smaku.

Kiedy wszystko się ugotuje, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowała, dodajemy natkę pietruszki.

SMACZNEGO. 


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF