Lubimy śniadania, nawet bardzo! To najlepszy posiłek w ciągu dnia, no chyba, że liczymy też drugie śniadanie 😉
Od dłuższego czasu poszukiwałem idealnego przepisu na delikatne i puszyste pancakes`y.Takie jak ze zwykłej mąki, ale żeby były bezglutenowe i bliskie paleo.
Piątek – kiedy odkryłem ten przepis – zaczął się normalnie, prysznic, szybkie śniadanie. Tradycyjnie pytam dzieciaki co by chcieliby zjeść, a oni krzyczą: pancakesy! Godzina 7:15, młody na 8:00 do szkoły, a oni chcą pancakesy! Raczej bez szans, poszło szybko, kabanos do ręki, banan do śniadaniówki i do auta. Odpalam, otwieram bramę i jedziemy, kolejno: szkoła, przedszkole, zakupy.
Wracam do domu, myślę, że w sumie w sobotę na śniadanie mogliby je dostać. Robiłem już TAKIE i TAKIE, ale to nie do końca jest to o co im chodziło.
Szybkie spojrzenia na półkę z mąkami: jest koksowa, jaglana, migdałowa, kasztanowa, gryczana i pełno innych, ale na końcu stoją dwa worki z mąką ryżową.
Ciasteczka i wypieki wychodzą z niej naprawdę świetne, czemu by nie spróbować i zrobić takie bezglutenowe pancakes`y.
Dobra – szybki reaserch w googlach i już wiem! Kilka chwil i parę rozbitych jajek później – gotowe. Ciasto ląduje w lodówce.
Za kilka godzin robię próbę i jest REWELACJA!! Panckesy są słodkie, delikatne i puszyste, potrzebują tylko chwili na patelni, zupełnie bez przypalania i przywierania.
Ważnym krokiem jest odstawienie ciasta do lodówki. Co jest nawet spoko rozwiązaniem, bo rano tylko wystarczy je usmażyć 🙂
Składniki:
3 jajka
½ szklanki mleka roślinnego (TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko)
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżka masła klarowanego (rozpuszczonego)
1-2 łyżki ksylitolu
odrobina wanili
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy aż zrobią się sztywne. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki. Powoli dodajemy połowę ubitych białek i mieszamy delikatnie. To samo powtarzamy z drugą połową białek. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy bezglutenowe pancakes`y około 30 sekund z każdej strony.
Smacznego!
PS
Mąka ryżowa nie jest paleo.