niedziela, 25 marca 2018

Wiosenna zupa z pora i fasolki szparagowej

Powolnym tempem, ale chyba wszyscy mają nadzieję, że już niedługo, zawita do nas prawdziwa wiosna. Póki co, przymrozki nie do końca chcą nam odpuścić, ale aura ostatnich dni wskazuje, że wszystko zmierza w jak najlepszym kierunku. Pogoda powoli się poprawia, a i my zaczynamy marzyć o świeżych owocach, warzywach i mamy dosyć zimowych, wekowanych sałatek. Idąc tym tropem przygotowałam zupę, jeszcze częściowo ze świeżych i mrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego!



Składniki:
1 cebula
1 nieduży por
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
2 nieduże ziemniaki
200 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
1,3 l bulionu
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny
0,5 łyżeczki kurkumy
koperek
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Do masła dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Pora myjemy, kroimy na małe talarki, wrzucamy do garnka i podsmażamy z cebulą. Obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion i gotujemy całość, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy przyprawami. Tuż przed wyłączeniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia