Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 marca 2018

Sałatka z marchewki i cebuli




Składniki:
- 1 kg marchewki
- 3 cebule średniej wielkości
- 300 ml  majonezu
-1 łyżka musztardy delikatesowej
- pieprz, sól

Marynata:
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli

do dekoracji:
- 3-4   jajka na twardo 
-rzodkiewka
-dowolna zielenina 

Marchewkę gotujemy w całości ok. 20 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i gotujemy w marynacie 10 minut. Odcedzamy i studzimy, liście i ziele odrzucamy. 
Marchewkę po obraniu ze skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy  z cebulą.
Dodajemy majonez, musztardę, solimy i pieprzymy do smaku.
Dekorujmy ćwiartkami jajek i dowolnymi dodatkami.
Sałatka powinna postać przed podaniem minimum godzinę w lodówce, a najlepiej pozostawić ja na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz