Babka czekoladowa


Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;) 



Foremka na babkę
Temp. pieczenia : 170st C
Czas pieczenia : ok. 60 minut


Składniki:
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. kakao
  • 1i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. oleju
  • łyżka mąki i kakao do oprószenia foremki
Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  2. Do rondelka wlewamy olej, wodę i wsypujemy cukier, mieszamy na małym ogniu do czasu aż rozpuści się cukier. 
  3. Zdejmujemy z ognia.
  4. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową.
  5. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C.
  7. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao.
  8. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku.
  9. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :)
Polewa czekoladowa:
  1. Do garnka wlewamy mleko.
  2. Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się rozpuści.
  4. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao.
  5. Energicznie mieszamy i studzimy.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty