Rolada pietruszkowa

Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :)

Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 pęczek pietruszki
- 8 jajek
- 1 łyżka delikatu czerwonego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta lubczyku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:
Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy pozostałe jajka, dodajemy kaszę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka obieramy. Mięso rozkładamy na płasko, nakładamy na nie całe jajka i zawijamy. Roladę przekładamy do torebki foliowej i ciasno związujemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy mięso z wody i odstawiamy je na kilka godzin, aż mięso zastygnie. Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z woreczka i kroimy w plasterki.

 
 

Komentarze