Babeczki szpinakowe wbrew pozorom smakują jak zwykle babeczki. Kolor zielony to kolor budzącej się wiosny i Wielkanocy, dlatego nie może zabraknąć ich na Waszym świątecznym stole. Nie wspominając o zdrowotnych właściwościach szpinaku.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 20 sztuk
Składniki:
400 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobniony)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku o pieczeniaMasa śmietanowa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 usztywniacze do śmietany
6 łyżek cukru pudruDodatkowo:
60 sztuk jajeczek (ja użyłam Kinder schoco bons – 3 opakowania)
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i zblendować.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto.
Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić.
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą.
Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka.