Wielkanocne babeczki szpinakowe

Babeczki szpinakowe wbrew pozorom smakują jak zwykle babeczki. Kolor zielony to kolor budzącej się wiosny i Wielkanocy, dlatego nie może zabraknąć ich na Waszym świątecznym stole. Nie wspominając o zdrowotnych właściwościach szpinaku.

  • 422 Wielkanocne babeczki szpinakowe KuchniaWeDwoje_pl 1

  Czas wykonania:  2 h
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:

400 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobniony)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku o pieczenia

Masa śmietanowa:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 usztywniacze do śmietany
6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
60 sztuk jajeczek (ja użyłam Kinder schoco bons – 3 opakowania)

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i zblendować.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto.
Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić.

Masa:
Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą.

Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka.

Krok po kroku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *