sobota, marca 24, 2018

Mazurek cytrynowy

Mazurek z kremem cytrynowym

Święta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka na twardo
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
Jajka gotujemy na twardo,studzimy,wyciągamy żółtka i przecieramy na tarce o drobnych oczkach.Zimne masło kroimy w kosteczkę,cytrynę szorujemy,przelewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce.Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników.Ciasta przerzucamy na stolnicę i szybko zagniatamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.Ciasto wałkujemy i wykrawamy mazurki w kształcie jajek.Z resztek ciasta robimy plecionkę i obklejamy dookoła mazurka.Spody nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy na ok.godzinę do lodówki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 180ºC na ok.30-35 min.(Czas pieczenia zależy od piekarnika).Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Krem cytrynowy:
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 120 ml soku z cytryny
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Jajka,sok z cytryny i cukry wrzucić do garnka,garnek umieścić na większym garnku z parującą wodą.Mieszać trzepaczką tak długo,aż krem zacznie gęstnieć (pilnować,żeby krem nie nabrał za dużej temperatury bo inaczej zrobi się jajecznica).Zdjąć i dodać roztopioną czekoladę i masło.Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sitko dla otrzymania gładszej konsystencji.Krem lekko przestudzić i wyłożyć na mazurki.Udekorować wedle własnego gustu.





źródło inspiracji na spód-Magda Gessler

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger