sobota, 24 marca 2018

Hreczniaki - bezmięsne kotleciki


Proste w wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów.

Składniki:

300g kaszy gryczanej
250g białego, półtłustego sera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 małe jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 pęczek natki z pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
1 łyżka masła
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Biały ser zmielić maszynką do mielenia.

3. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.

4. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki i tymianek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Z gotowej masy formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.






1 komentarz:

  1. No i tak mogę zajadać :) Pyszności!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń