piątek, 23 marca 2018

Babka piaskowa cytrynowa

Uwielbiam babki. Na świątecznym stole obowiązek! W tym roku kupiłam sobie nową foremkę na babkę. Taką małą, do koszyczka. Musiałam ją już przetestować. Jest cudowna, a babeczka z niej wyszła idealnie :) Pyszna, piaskowa, cytrynowa! Czegóż chcieć więcej? Idealna na święta :D

Babka piaskowa cytrynowa

kostka margaryny 
20 dag cukru
15 dag mąki 
15 dag mąki ziemniaczanej
4 jajka
szczypta soli 
2 cytryny


Mąki wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z solą. Dodawać cukier, a następnie żółtka. Pod koniec dodać mąki i startą skórkę z cytryn. Białka ubić i dodać pod koniec, ale nie miksując mikserem, ale łyżką. Całość przełożyć do wysmarowanej formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok. 50-55 minut w 170 st. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie. Później wyjąć z formy. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.





Po sytym daniu często czujecie wzdęcia i uciski w brzuchu? Mam teraz na to sposób! Serdecznie polecam Espumisan Max- wyrób medyczny CE, który skutecznie eliminuje te niedoskonałości! Wystarczy jedna tabletka, by poczuć ulgę! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz