Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Składniki:
Kasza gryczana (ugotowana) – 200g
Jajka – 5 sztuk
Cukier – 150g
Mąka – 150g
Masło – 150g
Czekolada gorzka – 150g
Rodzynki – 2 łyżki
Proszek do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy kasza
wystygnie zmielić ją w maszynce. Masło roztopić razem z czekoladą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do
niej przestudzoną, roztopioną czekoladę. Następnie dodać rodzynki, zmieloną
kaszę i mąkę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz