piątek, 23 marca 2018

Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej


Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej


Składniki:

Kasza gryczana (ugotowana) – 200g
Jajka – 5 sztuk
Cukier – 150g
Mąka – 150g
Masło – 150g
Czekolada gorzka – 150g
Rodzynki – 2 łyżki
Proszek do pieczenia
Szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy kasza wystygnie zmielić ją w maszynce. Masło roztopić razem z czekoladą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do niej przestudzoną, roztopioną czekoladę. Następnie dodać rodzynki, zmieloną kaszę i mąkę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz