piątek, 23 marca 2018

Wielkanocne jajko z anchois


Jajko w formie przekąski stanowi ważny element mojej świątecznej kuchni. Wygląda oryginalnie, ale składa się z podstawowych, ogólnodostępnych składników. Stało się przysmakiem moich gości i hitem świątecznego menu. Pasta jest także idealnym smarowidłem do pieczywa lub krakersów.

Składniki:

4 jajka
50g filecików anchois
2 łyżki szczypiorku
8 łyżek tartego żółtego sera
3 łyżki majonezu
pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i odciąć 1/3 górnej jego części.

2. Z każdego jajka wydrążyć żółtko.

3. Odciętą część jajek, żółtka, posiekany szczypiorek, 4 fileciki anchois, żółty ser starty na tarce o małych oczkach, majonez i szczyptę pieprzu miksować blenderem do postaci pasty.

4. Łódeczki z białka napełnić przygotowaną pastą.

5. Udekorować na wierzchu paskami filecików anchois.






1 komentarz: