czwartek, 22 marca 2018

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami


Pasztet? Nic bardziej prostszego i smaczniejszego. Tym bardziej, że wiemy co w nim znajduje się. Idealny na kanapki. Jeśli chcemy zrobić więcej, to do słoików i pasteryzujemy.










Składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych z kurczaka
  • 500 ml mleka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Wątróbki oczyszczamy, moczymy w mleku przez godzinę.
      Cebule kroimy w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy osuszone z mleka wątróbki i je smażymy. Po kilku minutach dodajemy sok, dusimy przez 5 min, odparowujemy nadmiar płynów.
      Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (drobne oczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 miesiące.


2 komentarze: