pasztet_Ze_szpinaku

 

 

 

 

 

pasztet_Ze_szpinaku

 

 

 

 

 

Wiosenny, zielony, wegański, bardzo smaczny pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej.

 

 

 

PRZEPIS NA PASZTET ZE SZPINAKU I KASZY JAGLANEJ

Składniki na pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej:

0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej

5 ziemniaków ugotowanych

300g szpinaku mrożonego

2 łyżki siemienia lnianego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sól

pieprz

2 łyżki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka oregano

 

Jak zrobić pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną.

Kaszę studzimy, szpinak rozmrażamy.

Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.

Kaszę mieszamy ze szpinakiem, ziemniakami, zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, cebulą, czosnkiem i ziołami, doprawiamy sola i pieprzem.

Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180st grzanie góra dół. Pierwsze 20 min blacha na najniższym stopniu piekarnika, drugie 20 min wyżej, by opiekł się wierzch pasztetu.



 

pasztet_Ze_szpinaku

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

pasztety  Pasztet – przepisy na pasztety