Biała kiełbasa Thermomix

Biała kiełbasa Thermomix
Print Friendly, PDF & Email

Biała kiełbasa przepis Thermomix

Przepis do wykonania w Thermomix T31 i Thermomix TM31

Składniki na domową białą kiełbasę:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 700 g podgradla
  • 500 g boczku surowego
  • 500 g karkówki
  • 400 g szynki
  • 50 g soli
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 4-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu

Dodatkowo:

  • jelita
  • 1000 g wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie

Przepisy Thermomix. Biała kiełbasa.

Wykonanie:

Mięso dzielimy wg gatunku.Usuwamy ścięgna, błonki itp. Mięsa kroimy w grubą kostkę.

Mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w Thermomix. Przyznam się, że nie lubię mielić mięsa w Thermomix więc użyłam maszynki. Maszynka i tak będzie nam potrzebna do nadziewania kiełbasy.

Mięso mielimy wg gatunku mięso chudsze czyli szynka, łopatka i karkówka mielimy na oczkach najgrubszych a boczek i podgardle na najcieńszych otworach.

W Thermomix robimy to samo – zwiększając lub zmniejszając obroty. Im wyższe obroty tym nam bardziej zmieli mięso. W celu jak najlepszego zmielenia mięsa do nacznia Thermomix wkładajmy maksymalnie po 700 g mięsa.

Mięso przekładamy do dużej miski.

Dodajemy zioła, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do masy mięsnej wlewamy lodowatą wodę i wyrabiamy masę aż mięso wchłonie wodę a masa będzie kleista.

Masę na białą kiełbasę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Minimum 2 godziny.

W tym czasie namaczamy jelita wg czasu podanego na opakowaniu. Namaczanie zajmie nam ok. 2 godzin.

Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy końcówkę do nadziewania kiełbas. Smarujemy ją olejem.

Aby nadziewanie poszło nam sprawnie najlepiej aby robiły do dwie osoby.

Na końcówkę do nadziewania naciągamy jelita i nadziewamy je masą mięsną. Długość pętka zależy od nas ja zazwyczaj robię na długość ok. 20 cm.

Nadziewamy jelita do skończenia mięsa.

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy liść laurowy i ziele angielskie. Nakładamy przystawkę Varoma i kładziemy na obydwie części kiełbasę (robiłam na dwa razy).

Parujemy kiełbasę czas 45 min/obr.1/Varoma

Część kiełbasy zużywamy od razu a to co nam zostanie spokojnie możemy zamrozić.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.