.

.

czwartek, 22 marca 2018

Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami

Witam Kochani tego wiosennego dnia :)

Przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które łączy w sobie wiele pysznych smaków, po połączeniu tworzą na prawdę idealny deser.  Ciasto składa się z puszystego ciasta kakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej.



Polecam Wam to ciasto, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się je przygotować na Wielkanoc, do czego bardzo zachęcam.

SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO

-4 jajka
-1 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml)
-0,5 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-7 łyżek oleju
-7 łyżek wody
-1 czubata łyżka kakao

MASA BUDYNIOWA KARMELOWA

-3 szkl mleka
-200g masła lub margaryny
-1 budyń o smaku karmelowym lub krówkowym  duży  62g
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka mąki pszennej

PIANKA

-500ml śmietanki 30%
-1,5 łyżki żelatyny
-2 łyżki  kawy rozpuszczone w 100 ml wody
-0,5 szkl cukru pudru

PONCZ

-1 łyżka kawy
-125 ml wody

DODATKOWO

-czekolada mleczna  do posypania
-2  duże banany


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.

 Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz wodę i miksujemy.

Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka.

Ciasto wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa spody.

MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA

Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy.

Do miski dajemy 0,5 szkl mleka, budyń (proszek), mąkę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudek.

Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.



Pierwszy spód ciasta dajemy do blaszki, ponczujemy kawą i wykładamy na niego gorącą masę budyniową, przykrywamy drugim spodem i studzimy.





PIANKA KAWOWA

śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach.







Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny)



Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą.


Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.




I gotowe :) gorąco polecam-jest pyszne.

Smacznego:) 

11 komentarzy:

  1. ale pyszne ciasto, w sam raz na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pysznośc do zrobienia 👍😍Oczywiście już się piecze 👍👌👏

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam kawy rozpuszczalnej tylko zwykłą,nada się czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Do wszystkich ciast dodajesz wodę i olej zamiast np. masła . Czy to powoduje, ze cisto jest bardziej puszyste ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do wszystkich, to po prostu mój sprawdzony przepis na ciasto które jest super alternatywą dla często opadającego biszkopta. Super sprawdza się jako spód do ciast, jest mięciutkie, puszyste i zawsze wychodzi. Jeśli ci nie odpowiada, to przecież nie musisz korzystać z tego przepisu. Upiecz biszkopt według swojego doskonałego przepisu...

      Usuń
  5. Właśnie bardzo mi pasuje. Dlatego pytałam, czy z tego przepisu ciasto jest bardziej puszyste ;). A tak przy okazji, piekłam z Twojego przepisu ciasto orzechowe z masą budyniową -rewelacja. Nawet mój syn się zajadał, który w zasadzie nie jada słodyczy :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest puszyste, to mój sprawdzony przepis na biszkopt-niezawodny :) Bardzo polecam. Trzeba tylko dokładnie ubić jajka na jasną, puszysta masę :) Bardzo się ciesze, ze ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. ps Przepraszam za mój ton w poprzednim komentarzu, jak tak teraz go czytam to brzmi trochę niefajnie. Nie miałam nic złego na myśli :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko