marca 22, 2018

Domowy kopiec kreta.

Weekend już niebawem więc pora pomyśleć o jakimś pysznym cieście. 
Ciasto które proponuje zna chyba każdy , robimy sami od podstaw, nie na skróty z wersji pudełkowej. 


Składniki na ciasto;

  1. 350 g mąki pszennej
  2. 200 g cukru marcepanowego Skworcu
  3. 250 ml mleka
  4. 200 ml oleju
  5. 2 jajka 
  6. 4 łyżki ciemnego kakao Skworcu
  7. 2 łyżki śmietany
  8. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 
 
Składniki na masę;
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny Skworcu
 
poncz; kilka łyżek herbaty z cytryną (najlepiej Skworcu )
 
dodatkowo; 
4 średnie banany
sok z cytryny do skropienia bananów


Przygotowanie;
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
 
Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Spód ciasta nasączyć ponczem. następnie ułożyć obrane banany, posmarować je sokiem z cytryny.
Do miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubijać na sztywno. Wcześniej żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Mieszać aż się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Pod koniec ubijania śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Na banany wykładamy śmietanę, tworząc kopułę. Na śmietanę wykładamy pokruszone ciasto które zostało nam ze ścięcia i wydrążenia. Delikatnie przyciskamy rękami aby się trzymało. Ciasto chłodzimy kilka godzin. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiammmm:D To ciasto mogłabym jeść nawet codziennie;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. These rhythm guitar lessons are important for guitarists concerned with enjoying
    common songs, jamming with buddies, or even performing stay music.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger