Dietetyczny sernik z owocami, czyli jak stworzyć zjawiskowe ciasto bez grama białego cukru

Dietetyczny sernik z owocami, czyli jak stworzyć zjawiskowe ciasto bez grama białego cukru

Przepis na sernik, który będzie zdrową alternatywą dla świątecznych ciast. Nie zawiera cukru, a słodycz zawdzięcza jedynie borówkom, truskawkom i odrobinie miodu.

Czy zrobienie ciasta bez cukru jest możliwe? Oczywiście! Cukier można zastąpić małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutkimi borówkami. Kruchy spód można zrobić tak, żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D

Wykonanie CIASTO

  1. Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika 🙂 Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana.
  2. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
  3. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę.
  4. Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
  5. A teraz główna część ciasta – zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
  6. W czystej dużej misce ubij białka aż powstanie sztywna piana.
  7. Wsyp 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej chwilę miksuj.
  8. Teraz dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj.
  9. Wrzuć do masy 250 g borówek i  przy pomocy szpatułki wszystko wymieszaj.
  10. Przełóż masę serową na podpieczony, bananowy spód ciasta.
  11. Ponownie wstaw blaszkę po piekarnika – tym razem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 60 minut.
  12. Odstaw ciasto do ostygnięcia i zabierz się za truskawki i polewę.

Składniki CIASTO

  • 250 g borówek (mogą być mrożone)
  • 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu)
  • 2 jajka
  • 19 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 145 g banana – czyli 1 duży banan
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g (2 łyżki) miodu

Wykonanie POLEWA

  1. W rondelku rozgrzej mleko kokosowe.
  2. Wrzuć do niego kostki gorzkiej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Odstaw masę do przestygnięcia.
  4. Oczyść truskawki z szypułek, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku.
  5. Truskawki poprzekrajaj na połówki lub plasterki.
  6. Rozłóż truskawki na wystudzonym serniku.
  7. Całość polej polewą przy pomocy łyżki – powstaną wtedy piękne linie na truskawkach.
  8. Możesz posypać całość odrobiną wiórek kokosowych.

Składniki POLEWA

  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g truskawek
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz