Przepis na sernik, który będzie zdrową alternatywą dla świątecznych ciast. Nie zawiera cukru, a słodycz zawdzięcza jedynie borówkom, truskawkom i odrobinie miodu.
Czy zrobienie ciasta bez cukru jest możliwe? Oczywiście! Cukier można zastąpić małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutkimi borówkami. Kruchy spód można zrobić tak, żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D
Wykonanie CIASTO
- Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika 🙂 Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana.
- Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
- Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę.
- Wygładź szpatułką masę i wstaw blaszkę ze masą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
- A teraz główna część ciasta – zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
- W czystej dużej misce ubij białka aż powstanie sztywna piana.
- Wsyp 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej chwilę miksuj.
- Teraz dodaj żółtka, miód i ser i wszystko dokładnie zmiksuj.
- Wrzuć do masy 250 g borówek i przy pomocy szpatułki wszystko wymieszaj.
- Przełóż masę serową na podpieczony, bananowy spód ciasta.
- Ponownie wstaw blaszkę po piekarnika – tym razem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 60 minut.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia i zabierz się za truskawki i polewę.
Składniki CIASTO
- 250 g borówek (mogą być mrożone)
- 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu)
- 2 jajka
- 19 g (1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
- 145 g banana – czyli 1 duży banan
- 100 g płatków owsianych górskich
- 60 g (2 łyżki) miodu
Wykonanie POLEWA
- W rondelku rozgrzej mleko kokosowe.
- Wrzuć do niego kostki gorzkiej czekolady i mieszaj do rozpuszczenia.
- Odstaw masę do przestygnięcia.
- Oczyść truskawki z szypułek, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku.
- Truskawki poprzekrajaj na połówki lub plasterki.
- Rozłóż truskawki na wystudzonym serniku.
- Całość polej polewą przy pomocy łyżki – powstaną wtedy piękne linie na truskawkach.
- Możesz posypać całość odrobiną wiórek kokosowych.
Składniki POLEWA
- 300 ml mleczka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g truskawek
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)