czwartek, 22 marca 2018

a'la tacos meksykański

Dzisiejszy pomysł możecie użyć na obiad lub na kolację. Jest to a'la meksykańskie danie tacos. Nie jest to przepis oryginalny bo troszkę go zmodyfikowałam. Ale zobaczcie sami. A wyszło w smaku na prawdę dobre!


Składniki (na 3 osoby):
7 łódeczek tacos (kupiłam w Carrefourze i wyglądają tak LINK)
1 pojedynczy filet z kurczaka
sos tabasco
2-3 pomidory
1 pomidory w puszce
kilka liści sałaty np. lodowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki startego sera
1 cebula
sól 
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Przygotowanie:
Przygotowujemy pikantny sos: pomidory z puszki przekładamy do niewielkiego garnka i dusimy przez ok. 10 minut do rozpadnięcia się pomidorów. Po tym czasie ja dodatkowo używam blendera, by dokładnie zmielić pomidory, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i niewielką ilością tabasco - sprawdzajcie na smak, żeby nie było zbyt ostre :).

Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą i smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, a sałatę myjemy, osuszamy i również rwiemy lub drobno siekamy.

Układamy nasze tacosy. W brytfannie układamy najpierw na spód papier do pieczenia. Następnie umieszczamy tacosy, dodajemy po kolei: usmażonego kurczaka, odrobina startego sera, pokrojone pomidory, podsmażaną cebulkę, pokrojoną sałatę i nasz pikantny sos pomidorowy. Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza i podgrzewamy przez 6-7 minut i gotowe :).



1 komentarz:

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger