Dzisiejszy pomysł możecie użyć na obiad lub na kolację. Jest to a'la meksykańskie danie tacos. Nie jest to przepis oryginalny bo troszkę go zmodyfikowałam. Ale zobaczcie sami. A wyszło w smaku na prawdę dobre!
Składniki (na 3 osoby):
7 łódeczek tacos (kupiłam w Carrefourze i wyglądają tak LINK)
1 pojedynczy filet z kurczaka
sos tabasco
2-3 pomidory
1 pomidory w puszce
kilka liści sałaty np. lodowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki startego sera
1 cebula
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
Przygotowanie:
Przygotowujemy pikantny sos: pomidory z puszki przekładamy do niewielkiego garnka i dusimy przez ok. 10 minut do rozpadnięcia się pomidorów. Po tym czasie ja dodatkowo używam blendera, by dokładnie zmielić pomidory, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i niewielką ilością tabasco - sprawdzajcie na smak, żeby nie było zbyt ostre :).
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą i smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, a sałatę myjemy, osuszamy i również rwiemy lub drobno siekamy.
Układamy nasze tacosy. W brytfannie układamy najpierw na spód papier do pieczenia. Następnie umieszczamy tacosy, dodajemy po kolei: usmażonego kurczaka, odrobina startego sera, pokrojone pomidory, podsmażaną cebulkę, pokrojoną sałatę i nasz pikantny sos pomidorowy. Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza i podgrzewamy przez 6-7 minut i gotowe :).
Mega smak!
OdpowiedzUsuń