Babka jogurtowa

W ciągu tygodnia też tak bywa, że mam wielką ochotę na coś słodkiego do kawy. Tym razem taka szybka babeczka, bardzo pulchniutka, prosta w wykonaniu. Bardzo polecam <3


Blaszka na babkę
Temp. pieczenia : 160stopni
Cas pieczenia: ok. 50 minut


Składniki:
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 torebka budyniu malinowego
  • dodatkowo cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
  1. Jajka myjemy i wbijamy do miski.
  2. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej i sok z cytryny.
  3. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
  4. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać połowę ciasta.
  5. Do reszty ciasta wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj.
  6. Ciasto budyniowe wylej na jasne.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piecz ok. 50 minut.
  8. Po ostudzeniu, wyjmij babkę z formy i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
 

Komentarze

  1. W składnikach brakuje jajek, ile ich użyć do babki??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się poprawiam ;) Dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty