czwartek, 22 marca 2018

Wielkanocna sałatka

Sałatka idealna na Wielkanoc ale nie tylko.
Kolorowa i smaczna może być na śniadanie, kolację lub po prostu do podjadania gdy zgłodniejemy.
Tego typu sałatki warto robić i kombinować ze składnikami.
Ja dziś dodałam coś co jest dla mnie nowością.
A jest to musztarda w proszku.

Jeśli nie macie takiej musztardy a chcielibyście ją mieć to nic prostszego, kupcie ją w sklepie Kuchnie Świata.



10 jajek ( ugotowanych na twardo )
250 g tortellini z wędzonym boczkiem
15 cm pora ( jasna część )
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
15 pomidorków koktajlowych
2 solidne garście szpinaku ( świeżego )
sól do smaku
pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka musztardy w proszku ( mniej lub więcej, to zależy od upodobań )
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego


Tortellini ugotować według opisu na opakowaniu.
Jajka obrać i pokroić w dużą kostkę.
Pora pokroić w półksiężyce a potem posiekać.
Paprykę pokroić w mniejszą kostkę , szpinak posiekać ale nie za drobno, kukurydzę odsączyć z zalewy a pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Majonez wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i musztardą do momentu rozpuszczenia się musztardy.
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki do przegryzienia się smaków na co najmniej dwie godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.